20.05.11 г.

Солени зелени бонбони

Като за петък вечер, предшестваща толкова много почивни дни и красиви празници си заслужава човек да се почерпи с един бонбон...И тъй като напоследък ми дойде в много шоколада реших, че в солените бонбони също има голяма доза очарование. Моето нетрадиционно бонбонено предложение включва пресни картофки и зеленина!


Какво ни трябва:
500гр. пресни картофи
50гр. бяло саламурено сирене
50гр. сирене Grana Padano
1/2 връзка пресен копър
1 стрък пресен чесън
щипка сол (аз, както знаете съм фен на хималайската сол)












Как се приготвя:
1. Измиваме добре и сваряваме картофите цели с малко сол
2. Почистваме и настъргваме картофите на едро ренде. Настъргваме сирената, добавяме сол и бялата част от стръка чесън, нарязана на много дребно и разбъркваме сместа;
3. Нарязваме на много ситно копъра и зелената част от чесъна разбъркваме добре;
4. Оформяме картофената смес на малки топки и овалваме в зеленина;

Тиквички по гръцки

От доста време насам избягвам пърженето при приготвяне на храна. Но тиквичките са неотменен спътник на трапезата през пролетта... За това реших да експериментирам с тиквички по гръцки приготвени по новата ми технология за пържене, а именно в грила на фурната. Получиха се също толкова хрупкави  и вкусни, без мазнина за приготвянето им и със сигурност доста по здравословни.

Какво ни трябва:
3бр средно големи тиквички
1бр яйце
1/2 пакет галета (в момента обмислям как биха станали с пшеничен зародиш и смлени овесени ядки остава за следващия път, ако някой ме изпревари в експеримента да пише моля ви)
1ч.л. хималайска сол
1 стрък пресен чесън
1/2 кофичка кисело мляко
пресен копър
хартия за печене
малко зехтин (по желание)

Как се приготвя:


1. Нарязвате тиквичките по дължина на тънки парчета
2. Разбърквате добре яйцето с малко сол;
3. Потапяте всяко парче в яйцето и после овалвате в галета;
4. Слагате хартия за печене в тава и нареждате парчетата тиквички върху нея;
5. В предварително загрята фурна включвате само на грил печете до получаване на златиста хрупкава коричка и обръщате на другата страна;
6. Подправяте с чесън копър сол и кисело мляко, който иска може да добави и малко зехтин по желание;

Добър апетит :)













19.05.11 г.

Сладкиш Агнес

Днес съм решила да представя един много любим от детството ми сладкиш. Изпитвам носталгично удоволствие само при името му и наскоро помолих майка ми за рецептата. Честно казано първия ми опит не беше много сполучлив, но втория в който внесох малко лично творчество се получи добре снимките са от него, но не успях да го снимам в завършен вид, защото изчезна супер бързо :)

Какво ни трябва:
250 гр. фино смлени орехи
200 гр. масло
100 гр. бадемово брашно
15 с.л. пудра захар
настъргана кора от лимон от 1/4 лимон
4 яйца


Как се приготвя:
1. Разделяте белтъците от жълтъците и в медна купа разбивате белтъците на пяна;
2. Към разбитите белтъци добавяте с постепенно разбъркване бадемовото брашно ореховите ядки и 6 с.л. пудра захар, както и кората от лимон;
3. В добре омазнена тавичка или в тавичка, върху която сте сложили хартия за печене изсипвате готовата смес и запичате в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 20 мин;
4. Разбийте жълтъците с останалата част от захарта до побеляване (в първия си опит за приготвяне на Агнес се издъних точно тук. Сложих по-малко захар и консистенцията не беше достатъчно плътна така, че дори и да ви се струва много по рецепта захарта сложете я )
5. След като изстине ореховата смес намазвате с жълтъците и оставяте да престои поне 12 часа за да засъхне
След толкова баене после го нарязвате и му се нахвърляте изгладнели и премалели от невероятния аромат и чакането:)

18.05.11 г.

Едно вълшебно магазинче за подправки

Днес реших да ви споделя за едно магазинче, което открих преди около година съвсем близо до вкъщи. Магазинчето е вълшебно първо заради уникалните  изделия, които  предлага, после заради невероятно  милата и познаваща продуктите продавачка и не на последно място заради уюта в малкия магазин. Пиша малък, защото той е като в паралелна реалност на размери е  колкото едно антре, а вътре има от пиле мляко.
Там съм открила най-страхотния турски червен пипер лют и в зехтин, уникална подправка за супа (за хората, които са против готовите бульони и подправки пълни с консерванти и оцветители с неизяснен произход това е вълшебство), черен шоколадов кувертюр, ягодово вино, всичко необходимо за домашно приготвено суши, суров шам фъстък и невероятни видове чай.
Може да изглежда като реклама, но не е така, винаги когато съм тъжна отивам до този магазин, за да може да си поговоря със съдържателката му и да се разведря, а когото съм намерила рецепта, за която няма необходимите съставки никъде другаде знам, че това е мястото.


И на всичкото отгоре е на две преки от нас е как да не вярва човек в чудеса :) Специално благодаря на съдържателката, че е направила реално такова място и ни дава възможност да сбъдваме кулинарните си приумици без да стигаме от девет планини в десета.
Ако някой се заинтересува от моето увлечение това е страницата на магазинчето във facebook: Вълшебното магазинче

17.05.11 г.

Свежи краставични ролца

Много лесно и бързо предястие или чудесно мезе за предстоящия сезон на мастиката... Освен това е относително лека и здравословна храна.
Какво ни трябва:
1 бр. краставица
70 гр. сирене
3 с.л. кисело мляко с висок процент масленост (аз ползвам био 3%)
2 скилидки чесън

Как се приготвя:
1. С картофобелачка нарязваме краставицата на тънки ленти;
2. В купа натрошаваме на ситно сиренето и го смесваме с киселото мляко и добавяме пресования чесън;
3. Взимаме лента от краставицата намазваме я със сместа и завиваме на руло, което аз понякога за разкош украсявам отгоре с копър.
Лесно, бързо и евтино решение като предястие за неочаквани гости :)

Вкусният Чийз кейк на гост готвача Мануела

При престоя си в Лугано се видях с едни от най-любимите ми хора позитивни и мили и много обичащи да готвят. Та докато им погостувахме ни готвиха италианска и ливанска вечеря и т.к помагах за десерта на италианската си позволявам да го споделя с вас. Една вкусна калорична бомба скромно наречена чийз кейк :)
Какво ни трябва:
2 пакета пълнозърнести бисквити с мед
125 гр. масло
1бр. яйце
150 гр. сирене Рикота
250 гр. сирене Маскарпоне
5 с.л. захар
2 бр.  ванилия
1/2 сладко от горски плодове (в нашия случай диетично ;))


Как се приготвя:
1. В кухненски робот се смилат бисквитите с маслото;
2. В намаслена тавичка се разнасят до образуването на блат с дебелина около 1 сантиметър;
3. Размесват се добре сирената с яйцето, захарта и ванилията и се разстилат върху бисквитената плънка;
4. Ястието се запича за около 20 минути на  200 градуса;
5. След това се намазва със сладкото и се запича за още 5 минути;
Ароматът, който се носеше беше неустоим, а и вкуса си заслужаваше поетите калории ;).  Силно хедонистично десертче благодарение на страхотната Мануела!



16.05.11 г.

Лазаня а ле Десислава

Малко закъснял пост, но все пак реших да го пусна :)
Тази седмица като цяло ме е обзела средиземноморска вълна може би заради предстоящото пътуване, а може би и заради повечето свободно време от първия ми безработен ден. Сдобила се с най-важния ресурс за приготвяне на лазаня - времето се захванах с приготвянето на  моята вариация на това ястие.
Какво ни трябва:
1/2 пакет сухи кори за лазаня (аз използвах De Cecco, които са смес от грис пшеничени зърна и яйца)
5 бр. добре узрели домата
300 гр. печурки
400 гр. телешка кайма (предпочитам смляно месо)
12-15 бр. кисели краставички
2 бр. средно големи моркова
2 бр. червен лук
риган, мащерка
3-4 с.л. зехтин
1 с.л. доматено пюре
3 скилидки чесън
500 гр. кашкавал














Как да го приготвим:
1. В съд с вряща вода с малко сол пускам корите една по една за около 3 минути всяка (това е най-трудоемката част от това ястие варя ги по една, защото иначе ми се слепват).
2. Приготвяме слаца като за целта обелваме и нарязваме доматите подправяме ги с риган, мащерка и зехтин оставяме да поврат 10 минути и добавяме 3 скилидки чесън след това пасираме с доматеното пюре.
3. Нарязваме гъбите, лука и морковите на кубчета, слагаме ги в тиган с много малко зехтин и добавяме смляното месо, след като добре се разбъркат отделните съставки отнемаме от котлона.


4. В намазана тава и нареждаме един ред кори слагаме и разнасяме навсякъде от слацата и поръсваме със сместа с каймата. Настъргваме 1/3 от предвиденото количеството кашкавал добавяме от киселите краставички и нареждаме още един ред кори и повтаряме процедурата със салцата и месната смес.
5. Поставяме последния ред кори  и слагаме да се запича за около 20 минути в фурна на 200 градуса
6. През това време настъргваме останалото количества кашкавал;
7. Добавяме един домат нарязан на колелца малко риган и настъргания кашкавал и мащерка и запичаме за около още 5-7 минути.


Подобни рецепти

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...