12.12.15 г.

#Коледни рецепти 1 - Пай с свинско мляно, телешки парченца и сушени на слънце кайсии

Около Коледа сме свикнали на много гости и пищни маси. Предлагам ви един красив месен пай, който съвсем спокойно може да приготвите от останалото ви от традиционните ястия месо, но с не по-малка нотка на елегантна празничност и калоричност. В тази нестандартна рецепта се съчетават особено деликатно богатата месна плънка с хрупкавата картофено нахутена коричка.

Какво ни трябва:
За тестото
 1/2 кг сварени картофи
 150 гр. нахутено брашно
 150-200 гр. царевично брашно
 1 бр. яйце (от свободна кокошка)
 100 гр. сметаново масло или гхи
 сол и прясна мащерка ситно нарязана

За плънката:
 350 гр. смляно свинско месо от плешка
 250 гр телешко филе
 10 бр. сушени на слънце кайсии ( или по еко начин)
 1бр. морков
 1 бр. голяма глава лук
 2-3 скилидки чесън
 1-2 зрънца карамфил
 10-15 зрънца пипер меланж
 пушен червен пипер
 сол
1 с.л. свинска мас

Как да приготвим:
1. Измийте добре картофите и ги сложете да се варят в няколко скилидки чесън във водата;
2. Накиснете кайсиите в топла вода за около 20 минути;
3. Нарежете телешкото месо на ситни парченца и добавете към него мляното свинско месо и ситно нарязания лук, чесън, морков и кайсии;
4. В хаванче счукайте карамфила и пипера меланж, добавете червени пипер и солта. Добре миксираните подправки добавете към месната смес;
5. Обелете картофите още докато са топли и ги пасирайте. Добавете към тях маслото, яйцето и брашната, ситно нарязаната мащерка и солта. Омесете меко тесто;
6. Оставете тестото в хладилника за час;
7.  В тиган сложете маста и запържете са около 7-8 минути месната плънка;
8.  Разточете тестото на пласт дебел около 1 см,
9. Печем пая във форма за торти с диаметър 20см,  За да оформим тестената обвивка взимам дъното на формата и  изрязваме два кръга от разточеното тесто с нейната форма. Единия кръг поставяме на дъното на формата, а втория ползваме за покриване на пая; Разточваме дълга лента висока с два повече от стените на формата. Залепяме добре лентата за дъното и оставяме  един сантиметър, с който да покрием горния слой;
10. Във оформената торта изсипваме месната плънка. Поставаме тестения "капак" и завиваме с останалото от лентата. Украсяваме тематично;
11
. Печем за около 20 минути в предварително загрята фурна на 180градуса;

7.12.15 г.

Фокача - за удоволствието от малките закусчици

 По принцип избягвам яденето на Fast food вариации, но в забързаното ни ежедневие и тичане по задачи на всеки от нас се налага да прибягваме и до тези заведения. Все пак има и не лош избор от заведения за бързо хранене, които предлагат храна с подбрани качествени продукти и разнообразни предложения.
В няколко публикации ще ви запозная с моите пет любими местенца. Започвам с най-новото   местенце, само защото е най-близко до къщи и съм с най-пресни впечатления.

Фокача

На мястото на старата сладкарница Papaya само преди месец изникна ново заведение за бързо хранене, в което предлагат прясно приготвени сандвичи, салата и супи.

Мястото
ул. "Цар Иван Асен II" 30

Обстановката
 Преобладават дървените елементи и зеления цвят в интериора и като цяло не е лошо, въпреки че според мен има елементи, които са в повече и не стоят на мястото си, но е чисто и приятно с достатъчно местенца за да седнеш и хапнеш набързо, Заведението разполага с тоалетна в отлично състояние, което  поне за мен е важно.

Храната
Менюто предлага сандвичи, банички, кроасани, салата и супи и всичко е приготвено на място. Аз не съм пробвала много  от нещата от менюто, но съм впечатлена от сандвич, фокача със свинска плешка със сос от манатарки и шоколад.  Опитвала съм от баницата им с фета и спанак и също е много добра. А вегетарианските сандвичи и вегетарианската кесадия са супер, Не ми харесва, че всички видове сандвичи се сервират с чипс и кисели краставички за гарнитура, но те са бонус.











Обслужване

Тук нещата не са добре. Дали, защото заведението е ново и екипа не е стикован или причината е друга, но работят бавно. Имаше леко фамилиарно отношение на мъжката част от екипа, коeто аз не намирам за професионално. Надявам се с времето тези неща да се изгладят и  пожелавам дълго и успешно съществуване, защото за заведение за бързо хранене си заслужава.












Цени
Цените са повече от приемливи. Сандвичите варират между 4-6 лева, което за локацията на мястото и качеството на съставките,дори според мен са по-ниски от средните.



Подобни рецепти

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...