11.02.15 г.

Тиквена супа

От понеделник ми остана половин тиква, а и днес ми се хапваше нещо по-леко, но същевременно и добре засищащо и топло, именно поради това идеята за тиквена супа дойде напълно естествено.

Какво ни трябва:
1/2 тиква
 щипка сушени зеленчуци за супа (моят микс е от морков, червена и зелена чушка, лук, чесън и пъщърнак)
щипка лют червен пипер
щипка сол
3 супени лъжици зехтин
щипка канела
2 глави стар лук
3 бр. морков
2 глави чесън
1/2 литър зеленчуков бульон

За подправяне: индийско орехче, канела, кимион, сурови, белени, тиквени семки

Как да приготвим:

1. Почистете тиквата и я поръсете със сол, лют пипер, сушените зеленчуци и малко зехтин;
2. Срежете долната част на главите чесън и ги поръсете с малко зехтин;
3. Направете същото и с лука;
4. Почистете и нарежете на едро морковите и ги поръсете с мъничко канела и зехтин;
5. Сложете всичко в една тава с мноого малко вода на дъното.1/2 кафеена чаша и сложете да се запече на 200 градуса за около 30 минути;
6. Затоплете си бульона, ако не е прясно приготвен ( не препоръчвам готовите купчета бульон поради 100 милиона причини, както се казваше в една реклама ;))
7. В тенджерка сложете морковите, отстранете люспите на чесъна и лука (консистенцията им трябва да е кремообразна), отсранете кората на тиквата и я добавете към останалите зеленчуци;
8. Доливайте бавно от бульона и пасирайте;
9. Като  получите желаната консистенция подобна на крем подправете;

Да ви е топло и сито на душата :)




10.02.15 г.

Солен тарт с лук и гъби

В студените  зимни вторници всеки има нужда от малко цвят за настроение, зимата обаче не е много лесен за намиране. 
 Възстановявайки се от операция прекарвам повече време в къщи и потърсих ведрите цветове в моя хладилник. Там се оказа, че имам чери домати и вкусно сирено от Добрев, супер ароматно суроватъчно масло, а отстрани стоеше кутията с брашно от лимец.
След кратък размисъл върху наличното реших, че днес е ден за солен и питателен тарт. Ето и резултата.

Какво ни трябва:
За тестото:
240 гр. краве масло (аз ползвах суроватъчно, както вече отбелязах. Имах такова налично, а и е много по-ароматно)
1 чаена чаша брашно от лимец
1 яйце (моите са от най-симпатичната баба на света ;))
щипка сол и суха мащерка

За пълнежа:
200 гр. гъби печурки
2 средно големи глави стар лук
100 гр. овче сирене
10 бр. зелени маслини без костилка
8 бр. чери домати
2-3 стръка прясна мащерка

Как се приготвя:
1. Маслото трябва да е на стайна температура, замесвате го с пресятото брашно и  яйцето до не много твърда консистенция, завивате във фолио и оставяте за окло 20 минути в хладилника;
2. Докато  стегне тестото почиствате и нарязвате гъбите и лука, след което задушавате на тиган с малко масло, добавяте мащерката;
3. В тавичка за тарт разстилате тестото на тънък слой, около 1 сантиметър;
4. Върху блата изсипвате гъбите и лука, натрошавате сиренето и добавяте нарязаните маслини и доматки
5. Запичате за около 20 минути на 180 градуса.

9.02.15 г.

Зимен чийзкейк

Може би твърде рано се бях настроила за пролет и тази февруарска седмица ми започна твърде снежно, ветровито и мразовито.
Ето защо докато обикалях  по понеделнишките си задачи през цялото време мислех за яркооранжевия цвят на тиквата и насищащия и вкус, както и за аромата на печена тква и канела. Хапваше ми се някакъв по тежък десерт и за това спретнах ето този
ЗИМЕН ЧИЙЗКЕЙК:


КАКВО НИ ТРЯБВА:
За блата:
250 гр. смлени орехови ядки
7-8 бр. натрошени овесени бисквити
1 супена лъжица био меласа
1,5 супена лъжица суроватъчно масло
5 сушени на слънце кайсии

За крема:
150 гр. рикота
150 гр. маскарпоне 
2 супени лъжици мед
1 яйце
кората от един лимон

За горния слой крем:
1/2 тиква
2 супени лъжици био меласа
1 чаена лъжица канела
щипка настъргани ондийско орехче
лъжица кленов сироп
щипка джинджифил на прах

 За украса:
смлени орехи и пекан



Ароматен тиквен чийзкейк

КАК ДА ПРИГОТВИМ:
1. В купа смесвате орехите, натрошените бискити, маслото (то трябва да бъде размекнато със стайна температура) и меласата
2. В намаслена тавичка се разнасят до образуването на блат с дебелина около 1 сантиметър;
3.  Върху разточения подредете кайсиите
4. Почистете тиквата, намажете я добре с меласата и я запечете във фирната за около половин час
5. Размесват се добре сирената с яйцето, меда и кората от лимона и се разстилат върху бисквитената плънка;
6. Ястието се запича за около 20 минути на  200 градуса;
7. През това време в кухненски робот пюрирайте тиквата заедно с подправките за овкусяване;
8. Нанесете тиквения слой върху заечения и охладен чуйзкейк;
9. Украсете с орехи и ядки пекан за разкош;

Ароматът, който се носеше беше неустоим, а и вкуса си заслужаваше поетите калории ;).  Силно хедонистично десертче благодарение на страхотната Мануела!


Подобни рецепти

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...