5.03.15 г.

Пилешко с билковo-лимонова коричка

Първо да си призная пилешкото месо не е сред любимите ми и като цяло рядко го готвя, но генетичната ми предразположеност към напълняване и увлечението ми по правилното хранене   го качват на по горна позиция. Разбира се със скобата, че комерсиалното пилешко месо е далеч от полезно със начина на отглеждане и угояване на съвременните птици. Когато намеря месо по фермерски пазари или идем на пътешествие за ферми си имам една любима рецепта.
Днес съм решила да ви я споделя.

Какво ни трябва:
2 бр. пилешка пържола от бут
2 с.л. пълномаслено кисело мляко
3-4 бр, скилидки чесън
1/2 връзка магданоз
1-2 прясна мащерка

кората от половин лимон
хималайска сол

Как да приготвим:
1. Изчистете и обезкостете бутчетата,  Намажете ги добре с киселото мляко, покрийте с фолио и оставете в хладилника поне за час;
2.  Нарежете на ситно подправките и чесъна и ги смесете;
3. Сложете месото в омазнена тавичка покрийте го със сол и подправките и настържете лимоновата кора;
4. Запечете на 200 градуса за около 20 минути;

Приготвя се бързо, лесно а е много вкусна.  Аз лично ги гарнирам със класическа зелена салата.

4.03.15 г.

Кокосови палачинки за разкош

 Още съм на тема палачинки, донякъде и заради страхотния керамичен тиган, с който се сдобих. Кокосовите палачинки, са една относително здравословна,  но пък доста калорична алтернатива на стандартните палачинки. А и сред домашните сладкото е с висока почит и след
Пълнозърнестите палачинки с пилешко и батат трябваше да се реванширам с едни сладки. Кокосови стърготини вместо брашно- защо не.
Какво ни трябва:
 200 гр, кокосови стърготини
2бр. яйца от свободни кокошки
2 бр. белтъци  отново от същия тип яйца
250 мл. краве мляко
100 мл. кокосово мляко
1 с.л. бакпулвер
1 ч.л. какаово масло

За гарниране:
банани,шоколад, кленов сироп, гъст сос от портокали фламбирани с ром или каквото на вас ви се стори подходящо.



Как да приготвим:
1. Накиснете за 30-40 минути кокосовите стърготини в прясното мляко;
2. Разбийте добре с миксер яйцата и постепенно прибавете към тях кокосовите стърготини и млякото, добавете бакпулвера;
3. В тиган за палачинки сложете какаовото масло, изчакайте да загрее добре и с черпак разлейте малка част от сместа;
4. Гарнирайте според вашите предпочитания, аз лично направих моите с черен органичен шоколад и добре узрели парчета банан.


3.03.15 г.

Пълнозърнеста палачинка, с пилешко, батат и паста от червен боб

Приятна лека вечеря, след доста почивни дни вкарва в ритъм за предстоящите работни задачи. Съчетанието е трудоемко, но пък си заслужава, а и ако приготвите по-голямо количество може да останат за здравословна и засища закуска. Честно казано приготвянето на палачинки с овесени трици ми беше за пръв път и срещнах известни трудности с изпичането им за това следващия път мисля да редуцирам като съставка триците. Чакам също и съвети от вас.

Какво ни трябва:
Пълнозърнеста палачинка с пилешко, батат и паста от боб
За палачинките
4 бр. пълнозърнести яйца от щастливи кокошки
5 с.л.  овесени трици
150 мл. прясно краве мляко
щипка хималайска сол

За плънката:
200 гр. печено пилешко месо
1бр. стар лук
1 бр, батат (изпечен на фурна с чесън и зехтин)
1 бр. добре узряло авокадо
1/2 бр. малка свежа салата
паста от червен боб

Как да приготвим:
1. Разбийте добре яйцата (вариант е да приготвите сместа с две яйца и два белтъка), долейте млякото и постепенно добавете триците и солта;
2. Сложете съвсем малко зехтин в тиган, изчакайте да се нагорещи добре и сложете с черпак малка част от смета, изчакайте да се запече и обърнете палачинката от другата страна;
3. Подредете плънката като започнете от лист салата, след това пилешкото месо нарязано на дребно, след това ситно нарязания лук, печения батат и авокадо и накрая намажете с бобената паста;
4. Завийте на стегнато ролче;

Може да заместите пилешкото месо с бавно изпечено телешко и да добавите рукола и пресни краставички. Вариациите са доста а насладата пълна.
Добър апетит!


1.03.15 г.

Бавно печено телешко със сироп от малини

Телешкото месо е едно чудесно предложение за неделен разточителен обяд или приятна вечеря с приятели. Изисква повече време за приготвяне, но пък си заслужава, защото аромата, който се носи от кухнята е неподражаем. Комбинацията с малинов сок  е интересна, но ви гарантирам, че е обещаваща и веднъж, ако се престрашите,би влязла в редовните ви              по-нетрадиционни изненади от кухнята.

Телешко със сироп от малини
Какво ни трябва:
1 кг телешки шол
200 мл. малинов сироп (моя си го набавих от една прекрасна дама на фермерския базар на Римската стена)
1 с. л. лют червен пипер
2 с. л. шарен пипер на зърна
1 с. л. сол (ползвам хималайска)
3 с. л горчица
200 мл. вино Марсала
2-3 бр. дафинов лист
4-5 бр. карамфилчета
50 гр. масло

За соса:
 Използваме соса, в който е мариновано
телешкото
 200 мл вино Марсала
 сок от 1/2 портокал
 20 гр. сушена арония
 5 см. настърган пресен джинджифил

Как да приготвим:
1. Измийте добре месото, намажете го с горчицата, покрийте съда с домакинско форило и оставете да престои поне за 2 часа в хладилника
2.  В хаванче натрошете шарения пипер и карамфила, добавете към тях солата;
3.  В отделен съд смесете сиропа от малини и виното;
4. Извадете от хладилника месото, оваляйте го в натрошените сухи подправки;
5. В тиган сложете маслото и след като се разтопи, запечатайте месото  като го оставите за около 30 секунди от всяка страна в тигана с нагорещеното масло, деглазирайте тигана с малко вино, което прибавете към останалия сос;
6. В тавичка сложете места от вино и малинов сироп, добавете дафиновите листа, лютия червен пипер, сложете месото, завийте с алуминиево фолио и сложете да се пече във фурна на 130 градуса за около 3 часа;
7. Оставете поне за 1 час преди да го нарежете и поднесете за консумация;

За соса:
1.  В малка касерола към останалия от печенето сос, добавете сока от портокал, сушената арония настъргания джинджифил и останалото вино и сложете на бавен огън, докато сместта се редуцира на половина;
2. Прецедете през цедка;







Подобни рецепти

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...