27.05.11 г.

Фалафели

Още едно предложение от близкоизточната кухня ще ви представя днес, но приготвено по нетрадиционен начин. Както повечето от нас знаем фалафелите са пържени кюфтенца от нахут. В днешното ми предложение аз ви предлагам да ги направите на грила на фурната. Стават също толкова  хрупкави и вкусни, но са без мазнина и далеч по-здравословни.

Какво ни трябва:
150гр. сушен нахут
100 гр. сушена бакла (може да се използва и булгур)
1 средно голяма глава стар лук
4 скилидки чесън
1 с.л. сусамов тахан
1/2 ч.л черен пипер (прясно смлян )
1/2 ч.л канела
1/2 ч.л. индийско орехче
1/2 ч.л. лют червен пипер
2 ч.л. кимион
1 връзка пресен кориандър.
галета и яйце за овалване


Как се приготвя:
1. Накисваме нахута и баклата да престоят за една нощ, през това време сушените варива поемат от водата и набъбват;
2. Сменяме водата на варивата и слагаме да се варят като задължително сменяме водата поне веднъж;
3. След като са добре сварени, ги измиваме и поставяме в удобна за пасиране купа;
4. Към нахута и бклата добавяме нарязания лук, чесън, кориандър и подправките. Пасираме цялата смес;
5. Оформяме малки топки от сместа като притискаме силно;
6. Овалваме в яйце и галета и нареждаме кюфтенцата върху тавичка, в която сме сложили хартия за печене
7. Печем ги на предварително загрята фурна само на грил и обръщаме след като пидобият златиста коричка.

Чудесно вървят с мухамара  или сос тахини.

26.05.11 г.

Мухамара

Една чудесна разядка, която за пръв път опитах приготвена от  моя приятел от Ливан, Муди. Не съм сигурна, че е точно с ливански произход за това ще я нарека близкоизточна разядка.  Доста наподобява като консистенция на хумуса, друга арабска разядка, но съставките и вкуса и са коренно различни. Екзотичното на тази рецепта е сока от нар, който е широко разпространен в  арабската кухня.
 В днешната рецепта аз сложих печени чушки от буркан и стана леко по-кисела за това си мисля, че е добре да се приготвя с прясно изпечени чушки.

Какво ни трябва:

6 бр. печени, обелени чушки
100 гр. орехи
4 с.л. трохи
1стрък пресен чесън (може да се замени с няколко скилидки стар)
½ ч.л. канела
½ ч.л. кимион на прах
2 с.л. зехтин 
1 с.л концентриран сок от нар
сок от 1/2 лайм

Как се приготвя:
1. Нарязваме на едро чушките и чесъна;
2. Смиламе ядките и ги поставяме при чушките и чесъна и подправките и пасираме всички съставки;
3. Подправяме със зехтин и лимон на вкус.

Става чудесно предястие с арабски питки. Или като гарнитура на всякакви кебапи и фалафели.








23.05.11 г.

Прасковената торта на мама

Днес гост  готвач в блога ми ще бъде моята страхотна майка, която готви много повече от добре. Вече е ясно от кого съм го наследила само дето има да я гоня. И така изпросих и рецептата за една ретро торта с компот от праскови или кайсии, която не става толкова трудно, но има своите тънкости.

Какво ни трябва:
5бр          яйца
150гр      пудра захар
1чаша     кристална захар
150гр      брашно
20гр        желатин
1пакет    бакпулвер
2 бр        ванилии
1щипка   сол
1буркан  компот от кайсии или праскови

Как се приготвя:
1. Жълтъците се разбиват с пудрата захар и щипка сол, докато станат на еднородна маса;
2. Разбиваме белтъците и ги добавяме към жълтъците;
3. Размесваме добре  едната ванилия,брашното и бакпулвера и ги добавяме при яйчната смес;
4. Полученото поставяме в намазана с масло тавичка или формичка с диаметър 22см да се пече, докато стане златисто жълто, след което се изваждаме от формичката и оставяме да изстине.
5. През това време измиваме формичката. Разтваряме желатина в 150гр сок от избрания компот (Ако оставащият сок е по-малко от 750мл добавяме вода или отваряме нов компот
 прибавяме до  750 мл).
6.Към тези 750мл. течност от компота  прибавяме 1 чаша захар и 1 ванилия, и поставяме на котлона докато се разтвори захарта, като разбъркваме. Не трябва да завира!
7. Махаме течността от котлона и  прибавяме разтворения желатин;
8. Тавичката, в която пекохме блата се намокря и изсипваме някъде около 2см от изстиналия сок и оставяме в хладилника да се стегне за около 1 час;
9. След това нареждаме прасковите във вид на венец с вътрешната страна нагоре и заливаме с останалото желе, което трябва да покрие плодовете и отново слагаме да се стегне в хладилника
10.Върху желираните праскови поставяме отгоре блата и притискаме с по-тясна тавичка за тежест, и слагаме отново в хладилника.
11.И най-важното - за да извадим успешно от формичката тортата, отлепяме леко по ръба на желето с върха на ножа. После потапяме формичката за момент в гореща вода за няколко секунди,  разтърсваме я леко и тогава чинията, върху която ще стои тортата се слага отгоре и се обръща.


 Тази торта може да се приготви и от други плодове, а освен това за улеснение може да се използва готов блат, като преди употреба леко се сиропира. При липса на блат може да се използват 200гр. бишкоти, потопени за момент в прясно мляко и наредени плътно един до друг върху желатина, като се има предвид,че след обръщането ще  останат за основа на тортата.


Моите специални благодарности за тази рецепта, а и не само на Милка Атанасова - мама :)))

Подобни рецепти

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...