27.05.11 г.

Фалафели

Още едно предложение от близкоизточната кухня ще ви представя днес, но приготвено по нетрадиционен начин. Както повечето от нас знаем фалафелите са пържени кюфтенца от нахут. В днешното ми предложение аз ви предлагам да ги направите на грила на фурната. Стават също толкова  хрупкави и вкусни, но са без мазнина и далеч по-здравословни.

Какво ни трябва:
150гр. сушен нахут
100 гр. сушена бакла (може да се използва и булгур)
1 средно голяма глава стар лук
4 скилидки чесън
1 с.л. сусамов тахан
1/2 ч.л черен пипер (прясно смлян )
1/2 ч.л канела
1/2 ч.л. индийско орехче
1/2 ч.л. лют червен пипер
2 ч.л. кимион
1 връзка пресен кориандър.
галета и яйце за овалване


Как се приготвя:
1. Накисваме нахута и баклата да престоят за една нощ, през това време сушените варива поемат от водата и набъбват;
2. Сменяме водата на варивата и слагаме да се варят като задължително сменяме водата поне веднъж;
3. След като са добре сварени, ги измиваме и поставяме в удобна за пасиране купа;
4. Към нахута и бклата добавяме нарязания лук, чесън, кориандър и подправките. Пасираме цялата смес;
5. Оформяме малки топки от сместа като притискаме силно;
6. Овалваме в яйце и галета и нареждаме кюфтенцата върху тавичка, в която сме сложили хартия за печене
7. Печем ги на предварително загрята фурна само на грил и обръщаме след като пидобият златиста коричка.

Чудесно вървят с мухамара  или сос тахини.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Подобни рецепти

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...