Какво ни трябва:
150гр. сушен нахут100 гр. сушена бакла (може да се използва и булгур)
1 средно голяма глава стар лук
4 скилидки чесън
1 с.л. сусамов тахан
1/2 ч.л черен пипер (прясно смлян )
1/2 ч.л канела
1/2 ч.л. индийско орехче
1/2 ч.л. лют червен пипер
2 ч.л. кимион
1 връзка пресен кориандър.
галета и яйце за овалване
Как се приготвя:
1. Накисваме нахута и баклата да престоят за една нощ, през това време сушените варива поемат от водата и набъбват;2. Сменяме водата на варивата и слагаме да се варят като задължително сменяме водата поне веднъж;
3. След като са добре сварени, ги измиваме и поставяме в удобна за пасиране купа;
4. Към нахута и бклата добавяме нарязания лук, чесън, кориандър и подправките. Пасираме цялата смес;
5. Оформяме малки топки от сместа като притискаме силно;
6. Овалваме в яйце и галета и нареждаме кюфтенцата върху тавичка, в която сме сложили хартия за печене
7. Печем ги на предварително загрята фурна само на грил и обръщаме след като пидобият златиста коричка.
Чудесно вървят с мухамара или сос тахини.
Няма коментари:
Публикуване на коментар