27.11.15 г.

Английски лимонов крем

Аз като цяло избягвам да приготвям десерти с рафинирана захар, защото не я одобрявам в ежедневието, но има някой изключения Наситен цитрусов вкус, свежа и гладка консистенция. Този деликатен крем е доста калоричен, но се съчетава много добре с много вкусове, което го прави подходяща основа за тартове, рула и пр.

Какво ни трябва: 
3 бр. лимони
160 гр пудра захар
120 гр масло
4 бр. яйца
2 с.л. мед







Как да приготвим:
1. В съд подходящ за готвене на водна баня настържете кората от двата лимона и изцедете сока им;
2. Добавете към тях пудрата захар и нарязаното на малки кубчета масло, разбъркайте докато захарта се разтвори;
3. Сложете съда на водна банята, докато се разтопи маслото;
4. През това време разбийте, с миксер, четирите яйца на  пяна;
5. Доливайте яйцата на тънка струйка към маслено лимоновата смес и бъркайте непрекъснато;
6. Крема трябва да се приготвя на водна баня за около 20 минути като се бърка непрекъснато. Към края на приготвянето му добавете двете лъжици мед и разбъркайте енергично до разтварянето му;
7. Махнете от котлона и съхранете в предварително стилизиран буркан или друг стъклен съд;

26.11.15 г.

Шоколадово-пияни дяволчета

Тези вкусни мъфини, които аз галено наричам дяволчета са съвсем подходящи за мрачни есенни дни, в които всеки има нужда от повдигане на настроението. Ние жените много добре знаем, че шоколадът е един от начините за оправяне на настроението, другия е алкохолът, в умерени количества, разбира се. Тези кексчета съчетават перфектно съставките на ""усмивките", ароматизират кухнята и душата ви, а ако гарнирате приготвянето им с любимата си музика доброто настроение е гарантирано.

Какво ни трябва:
100 гр. натурален шоколад с висок процент съдържание на какао
2 с.л. сурово какао
3 бр. яйца ( добре е да са от щастливите кокошки, още малко щастие в съставките няма да ни навреди ;) )
80 гр. сметаново масло
200 гр. кафява захар Мусковадо
150 гр, ръжено брашно
1 пает бакпулвер
50 мл вишновка
100 мл бейлис
 6-8 бр. пяни вишни за украса

Как се приготвя:
1. Разтопете на водна баня ( или в микровълнова фурна) шоколада и маслото;
2. Смесете сухите съставки ( брашно, бакпулвер и какао), разбъркайте добре:
3. В отделна купа смесете захарта и яйцата, разбийте до пълното абсорбиране на захарта и на фина струйка добавете алкохола;
4. Към яйчно- алкохолната смес добавете сухите съставки и разбъркайте до хомогенна смес с дървена шпатула;
5. Добавете разтопения шоколад и маслото, като разбърквате внимателно;
6. Сложете сместа180°фурна за около 15 минути;


във форми за печене и печете в предварително загрята на
7. Добавете по половин пияна вишна за украса и печете за още около 10 минути;



Подобни рецепти

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...