21.08.15 г.

Бързи сандвичи с бекон и праскови на скара

Понякога имам толкова много работа покрай магазина,писането, плануваното ресторантьорство, шиене и ремонт, че през седмицата едва ми остава време за обяд. Но да не обядваш, или да обядваш нещо не по вкуса си, не е оферта.  Та за дни като днешния, в който  дините под мишницата ви далеч надхвърлят две ви предлагам моята алтернатива за бърз обяд. Сандвич запечен на грил с бекон и нектарини гарниран с медено горчичен дресинг. Пък ако ви се намира под ръка и чаша Шардоне, положението е пей сърце още от обяда :))

Какво ни трябва:
1.бр, прясна багета (франзела, или дебела филия пресен хляб) изборът на хляб е по ваш вкус
6-8 резена пушен свински бекон
1/2 праскова

за дресинга:
1 с.л пчелен мед
1 с.л дижонска пълнозърнеста горчица
3 с.л масло от гроздови семки (зехтин)

за гарниране:
1 бр. печена червена чушка
1/2 малка глава стар лук
1 малък добре узрял домат

Как да приготвим:
1. Разрежете на две багетата и подредете върху двете половини по няколко резена бекон;
2. Запечете на грил за около 5-6 минути;
3. Успоредно с сандвичите запечете на грила и няколко резена праскова;
4. В купичка разбийте добре съставките за дресинга;
5. Сложете резените праскова върху сандвичите и щедро полейте с дресинг;
6. Гарнирайте сандвичите, аз както вече споделих ги полях и с чаша Шардоне;

20.08.15 г.

Сурова торта с Арманяк и кайсии

Това е торта за рождения ден на един много голям сладур, който поради една или друга причина е избрал за себе си да се храни здравословно. Ние родените през лятото, разбира се, сме благословени  по отношение на богат избор от пресни плодове, с които да почерпим гостите си, но тортата е много важен компонент за всеки рожден ден в моята глава. За това на рожден ден като на рожден ден, с торта.
Е кайсиите ги фламбирах с коняк, но пък и малкото количество алкохол е позволен за поводи като този ;)

Какво ни трябва:
за блата;
100 гр. едро смлени сурови кайсиеви ядки
10 пълнозърнести овесени бисквити ( става и с обикновени маслени бисквити)
50 гр. сирови бадеми
20 бр. фурми
1 с.л. суроватъчно масло 

за крема:
250 гр. Маскарпоне
2 с.л  печелен мед
кората от един лимон

за украсата:
 6-7 бр кайсии
 2 с.л лъжици Арманяк
10 бр, боровинки
филирайте няколко сурови бадема
 няколко листа маточина

Как се приготвя:
1. В кухненски робот на степен пулсация смелете бисквите, почистените от костилките фурми и ядките;
2. Добавете размекнатото на стайна  температура масло и оформете блат;
3. В купа разбъркайте маскарпонето и меда, настържете на ситно кората от лимона в сместа и  намажете блата с крема. Слоят крем трябва да е с дебелина около 2 см,;
4. Измийте и почистете кайсиите от костилките им, наредете ги в тавичка и залейте всяка от тях с малко от Арманяка. По желание ги фламбирайте с готварска горелка;
5. След като се охладят кайсиите, ги подредете върху тортата и декорирайте с боровинки листенца маточина и филираните бадеми;

19.08.15 г.

Марокански кус кус

Както и друг път съм споменавала обожавам комбинацията на сладко и солено, а днешното ми предложение вдъхновено от мароканската кухня е точно такова.
 Кус кус е характерен много в кухнята на държавите в северна Африка и в общия случай се приготвя от твърда пшеница. Има изключително широко приложение използва се както за приготвянето на основни ястия и салата, така и за десерти. Аз лично харесвам много варианта му с пилешко месо, мед и сушени сини сливи. Леко пикантно, страшно ароматно и с толкова плътни вкусове, че бих вечеряла с него поне веднъж в седмицата.

Какво ни трябва:
200 гр. кус кус (мароканска паста )
1/2 л пилешки бульон ( аз винаги използвам домашно приготвен)
2 бр скилидки чесън

1 литър доматен сос
200 гр. пилешко месо (аз използвах месото от обезкостен бут)
18-20 бр сушени сливи без костилка
1 бр глава от стар лук
2 с.л пчелен мед
2-3 с.л зехтин за готвене
сол, канела, индийско орехче, кимион

Как да приготвим:
1.  Накиснете сушените сини сливи във 1/2 литър хладка вода за около 1 час;
2. Нарежете на ситно лукът и месото;
3. В дълбок тиган задушете месото и лукът, добавете сливите заедно с половината от течността за накисване и оставете да се задушава за около минута две;
4. Прибавете доматеното пюре, пчелния мед и подправките, оставете на бавен огън като разбърквате от време на време за около 10 минути;
5. В тенджерка сложете да заври пилешкия бульон заедно със скилидките чесън, махнете го от котлона и сложете да се накисне в него пастата кус кус;
6. Сервирайте в дълбока чиния, като първо оформите канапе от кус кус, а после добавите от сладкото пиле със сушени сливи;



Подобни рецепти

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...