20.08.15 г.

Сурова торта с Арманяк и кайсии

Това е торта за рождения ден на един много голям сладур, който поради една или друга причина е избрал за себе си да се храни здравословно. Ние родените през лятото, разбира се, сме благословени  по отношение на богат избор от пресни плодове, с които да почерпим гостите си, но тортата е много важен компонент за всеки рожден ден в моята глава. За това на рожден ден като на рожден ден, с торта.
Е кайсиите ги фламбирах с коняк, но пък и малкото количество алкохол е позволен за поводи като този ;)

Какво ни трябва:
за блата;
100 гр. едро смлени сурови кайсиеви ядки
10 пълнозърнести овесени бисквити ( става и с обикновени маслени бисквити)
50 гр. сирови бадеми
20 бр. фурми
1 с.л. суроватъчно масло 

за крема:
250 гр. Маскарпоне
2 с.л  печелен мед
кората от един лимон

за украсата:
 6-7 бр кайсии
 2 с.л лъжици Арманяк
10 бр, боровинки
филирайте няколко сурови бадема
 няколко листа маточина

Как се приготвя:
1. В кухненски робот на степен пулсация смелете бисквите, почистените от костилките фурми и ядките;
2. Добавете размекнатото на стайна  температура масло и оформете блат;
3. В купа разбъркайте маскарпонето и меда, настържете на ситно кората от лимона в сместа и  намажете блата с крема. Слоят крем трябва да е с дебелина около 2 см,;
4. Измийте и почистете кайсиите от костилките им, наредете ги в тавичка и залейте всяка от тях с малко от Арманяка. По желание ги фламбирайте с готварска горелка;
5. След като се охладят кайсиите, ги подредете върху тортата и декорирайте с боровинки листенца маточина и филираните бадеми;

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Подобни рецепти

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...