4.12.15 г.

Коледна балсамова редукция

Реших да споделя коледната си балсамова редукция, с която очаровам всичките си гости. Тайната е в малките детайли :). Екзотичните аромати на канела и звезден анасон в нашата държава са асоциирани с зимните уютни празници, а пък балсамовата редукция  предава празничност на салатите. Така, че тази редукция ще разнообрази празничната трапеза и ще добави допълнителна асоциация за зима в ястията ви.

Какво ни трябва:
150 мл балсамов оцет
2 с.л. мед
2-3 бр. какаови зърна
20 мл. свеж портокалов сок
пръчка канела
една звездичка анасон
кора от портокал

Как да приготвим:
1. В съд подходящ за целта сложете оцетът, какаовите зърна, пръчката канела и анасоновата звездичка;
2. Оставете сместа на слаб котлон като след около 5 минути махнете пръчката канела, защото тя има много силен аромат и ще превземе цялата редукция;
3. След още 3-4 минути добавете портокаловия сок и лъжиците мед;
4. Цялостно редукцията е готова след около 20 минути. Ще я познаете ако след охлаждането капката се задържа на върха на лъжицата;

Може да я използвате за декорация на чинии с червени меса, десерти с кисели плодове или зелено листни салати;


1.12.15 г.

Зимна бяла крем супа с пъщърнак и целина

Студеното време предразполага за крем супи, които сгряват тялото и душата, а кореноплодните като целината и пащърнакът сега са в сезона си. Неочаквания елемент в тази плътна крем супа обаче са вишновката и суровата ябълка и богато поръсена с ядки, аз обичам да я сервирам с печен чесън.

Какво ни трябва:
за 4 порции
1бр. средно голяма глава целина
2-3 бр. пащърнак ( в зависимост от големината им)
2 бр. картофи
3-4 скилидки чесън
2 бр. кисела ябълки
80 мл вишновка
1бр. лук
хималайска сол
60 гр. сметаново масло
50 гр. сурови белени тиквени семки
50 гр. белен суров шамфъстък
и няколко стръкчета мащерка за разкош

Как да приготвим:
1. В тенджера сипете 1,5 литра вода докато заври;
2. Почистете и нарежете на едро зеленчуците и ги сложете във врящата вода, добавете сол на вкус. Оставете зеленчуците да омекнат;
3.  Сложете в тавичка ядките и ги запечете в предварително загрята фурна за 3-4 минути;
4. Към зеленчуците добавете обелената и нарязана на едри парчета ябълка, вишновката и маслото. Пасирайте до получаване на хомогенна, кремообразна смес;
5. Гарнирайте със запечените, топли ядки и стръкче мащерка;

Прекрасно допълнение към този пищен на зимни аромати разкош е запечена глава чесън.

30.11.15 г.

Богата на ядки веган майонеза

 По принцип майонезата, която се предлага в търговската мрежа не бих я препоръчала на никой, защото е тежка, защото суровините, от които е изготвена са меко казано със съмнително качество, и не на последно място заради количеството консерванти, стабилизатори и подобрители. В някой от следващите ми постове ще ви дам рецепта и за страхотна домашна майонеза, но днес сме на тема и режим веган. Аз съм от почитателите на постенето, а напоследък борейки се с рака съм и доста често на един особен режим, който в основата си е вегански, така че днешното ми предложение е свързано с алтернативата на стандартната майонеза.
Тази майонеза е супер вкусна и подходяща за сандвичи добавка за сосове и салати, освен това е пълна с растителни протеини.


Какво ни трябва:
количество 800гр.
150 гр. сурово кашу
200 гр. сурови белени слънчогледови семки
100 гр белено конопено семе
150 мл зехтин
1 бр. лимон
250 мл вода
1с.л. хималайска сол
2 скилидки чесън








Как да приготвим:
1. Накиснете кашуто в купа с вода за около 6-8 часа, същото направете и със слънчогледовите семки;
2. Добре измийте и настържете кората на лимона и в отделен съд изстискайте сока му;
2. В блендер сложете ядките, конопеното семе и водата ( добре е да е минерална или пречистена) пуснете за около 3-5 минути на по-висока степен;
3. След като ядките вече са се пюрирали започнете да доливате мазнината на тънка струйка в блендера, ще забележите как сместа става кремообразна. На този етап добавете солта и лимоновия сок;
4. Подправете със нарязаните скилиска чесън и лимонова кора;

Съхранявайте в стъклен буркан. В хладилника майонезата издържа около 7-9 дни.

Подобни рецепти

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...