30.11.15 г.

Богата на ядки веган майонеза

 По принцип майонезата, която се предлага в търговската мрежа не бих я препоръчала на никой, защото е тежка, защото суровините, от които е изготвена са меко казано със съмнително качество, и не на последно място заради количеството консерванти, стабилизатори и подобрители. В някой от следващите ми постове ще ви дам рецепта и за страхотна домашна майонеза, но днес сме на тема и режим веган. Аз съм от почитателите на постенето, а напоследък борейки се с рака съм и доста често на един особен режим, който в основата си е вегански, така че днешното ми предложение е свързано с алтернативата на стандартната майонеза.
Тази майонеза е супер вкусна и подходяща за сандвичи добавка за сосове и салати, освен това е пълна с растителни протеини.


Какво ни трябва:
количество 800гр.
150 гр. сурово кашу
200 гр. сурови белени слънчогледови семки
100 гр белено конопено семе
150 мл зехтин
1 бр. лимон
250 мл вода
1с.л. хималайска сол
2 скилидки чесън








Как да приготвим:
1. Накиснете кашуто в купа с вода за около 6-8 часа, същото направете и със слънчогледовите семки;
2. Добре измийте и настържете кората на лимона и в отделен съд изстискайте сока му;
2. В блендер сложете ядките, конопеното семе и водата ( добре е да е минерална или пречистена) пуснете за около 3-5 минути на по-висока степен;
3. След като ядките вече са се пюрирали започнете да доливате мазнината на тънка струйка в блендера, ще забележите как сместа става кремообразна. На този етап добавете солта и лимоновия сок;
4. Подправете със нарязаните скилиска чесън и лимонова кора;

Съхранявайте в стъклен буркан. В хладилника майонезата издържа около 7-9 дни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Подобни рецепти

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...