14.03.15 г.

Мързеливо, но ароматно телешко варено

Нарекох ястието мързеливо, защото се готви лесно, но резултата е повече от задоволяващ. Единственото важно за рецептата е да случиш на хубаво телешко месо и да намериш прясна целина, всичко друго е въпрос на вкус. За моя радост близо до в къщи има доста добра месарница.

Телешко варено
Какво ни трябва:
500 - 600 гр телешки гърди
4 бр. средно големи картофи
4-5 скилидки чесън
1 бр. глава стар лук
1 бр. глава целина заедно с листенцата
3-4 бр. средно големи моркови
1 бр. средно голям пащърнак
1 с.л. коняк
1. с.л. прах от сушени диви гъби
шарен пипер на зърна, бахар, микс от сушени зеленчуци, сол на вкус

Как да приготвим:
1. Почистете и нарежете на едро гърдите, сложете ги в дълбока тенджера, заедно с скилидките чесън и едро нарязания лук и литър и половина вода на бавен огън и варете за около час и половина;
2. През около половин час отстранявайте пяната, която се образува на повърхността;
3. През това време изчистете зеленчуците и ги нарежете на едро, добавете ги към варящото се месо и оставете за около още половин час на огъня;
4. Добавете подправките и коняка;
5. След като отстраните от огъня, може да подправите със ситно нарязани листа от целина и хрян;


12.03.15 г.

Ако Олив печеше баница на Попай :) Или спаначна баница

Като цяло явно имам известен сантимент към зеленото и това си личи по покупките ми от магазините за плодове и зеленчуци  ежедневно. Днешното предложение е по питателно, защото на пук на всякакви пролетни диети ме мъчи зверски глад :), но също така и зелено.

Какво ни трябва:
1 пакет кори за баница
300 гр. спанак
2 бр. праз лук
100 гр  краве масло
4бр. яйце
200 гр. сирене

Как се приготвя:
1. Почистете добре спанака и го нарежете на ивици. Постъпете по същия начин и с праза;
2. В тиган разтопете около 80 гр. от маслото и сложете да се запържи празът и спанака за около 4 минути;
3. Натрошете сиренето и го прибавете към спаначната смес, разбъркайте, за да се размесят добре съставките;
4. Намажете тава с малко мазнина и постелете на дъното и две кори после поръсете със смес и така редувайте докато ви свърши сместа;
5. Нарежете баницата на големи парчета;
6. Разбъркайте добре яйцата и на тънка струя прибавяйте към топла (но не гореща) вода, докато продължавате да бъркате, залейте баницата с яйцата;
7. Нарежете на малки парчета върху баницата около 70 гр. масло;
8. Запечете за около 30-40 минути на 200 градуса;


Подобни рецепти

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...