19.02.15 г.

Домашна свинска шунка, глазирана с кленов сироп и мед

Понякога без повод ми се приисква да приготвя нещо по тържествено и вчера беше такъв ден. Влязох в любимата си месарница, видях  доста добро парче свинско филе и то веднага се трансформира в главата ми във вкусна шунка.
Преди да ме заклеймите, че готвя нездравословното свинско, в мое оправдание ще кажа, че това е доста здравословен вариант на готовите деликатеси от този тип, по-ниско калорично е, защото обикновено шунката се приготвя от бут. Моят вариант е с филе и няма кожа. За сметка на това е страшно ароматен и вкусен.


Какво ни трябва:
За сваряването на шунката:
1 кг свинско филе
3 бр по-едри моркови
1/2 глава стар лук
1/3 стрък праз
3-4 листа дафинов лист
1 пръчка канела
10 зрънца кориандър
10-20 зърна шарен пипер
1-2 зрънца кардамон
парче портокалова кора

За запичането и глазирането:
20-30  карамфилчета
1/2 портокал
1/2 ябълка
150 мл вино Марсала
50 мл ябълков оцет

3 супени лъжици кленов сироп
4 супени лъжици меласа
кората от един портокал
сок от половин портокал

Как да приготвим:
1.  Измийте и почистете  зеленчуците и месото. Нарежете на едро морковите, лука, праза;
2. В дълбока тенджера сложете месото, зеленчуците  дафиновите листа, портокаловата кора, канелата и смачканите леко подправки, покрийте  месото и оставете да къкри на бавен огън около 2 часа;
3. В малка тенджерка сложете виното, кленовия сироп, меласата, оцета, портокаловия сок и сложете на огъня докато количеството  течност остане на половина:
4. Настържете портокаловата кора;
5. Извадете месото и го поставете в дълбока тава, направете ромбоидни разрези по повърхността, поръсете с портокаловата кора и  сложете карамфилчета в ъглите на оформените ромбове:
6. Подредете около месото парчетата портокал и ябълка и залейте с половината течност, сложете в загрята на 180 градуса фурна и заливайте с лъжица на всеки 5 минути с глазиращата течност;
7. След  15 минути извадете от фурната месото, залейте с останалата течност и сложете за още 5 минути във фурната:
8. Оставете месото за около 1 час да върне обратно соковете си.

Аз лично гарнирам отделните парчета от това блаженство с лъжица пълнозърнеста дижонска горчица, контрастът между сладкото и лютото е доста приятен. Чаша тъмна бира и салата по избор. Приятен апетит!





18.02.15 г.

Зимна зелена салата със запечено сирене

Февруарският вятър навън ме накара да престъпя диетата си и да разкрася скучната зелена салата с свежи круши, сирене и мед.
Запеченото сирене в кора за баница с мед ароматизира кухнята ми и засили апетита на всички в къщи. А зелената салата и червената чушка предадоха такъв цвят, че почти забравих зимната картина навън.


Какво ни трябва:
1бр. маруля
1бр червена чушка
30гр. орехови ядки
1бр круша  (за предпочитане по-твърд сорт)
200 гр. овче сирене
3бр лист тънко тесто  за баница (аз използвам готови кори)
3 супени лъжици мед
За дресинга:
Зехтин, ябълков оцет,  хималайска сол

Как да приготвим:
1. Нарежете сирене на парчета с форма на паралелепипед с  дължина  около 10 см намажете ги с мед и ги завийте с кора за баница като малки подаръчета;
2. Запечете ги на грил тиган за по половин минута от всяка страна;
3. Почистете и нарежете на кубчета крушата и я запечете за около 2 минути на грил тиган;
4. Почистете и накъсайте на едро зелената салата;
5. Нарежете на  тънки ивици чушката;
6. Натрошете на едро ореховите ядки;
6. В дълбока чиния наредете зелената, чушката, запечената круша и натрошените орехови ядки салата залейте с дресинга и най- отгоре подредете три парчета от запеченото сирене;

Много добре се комбинира според мен с чаша Мавруд, особено в тази ветровита вечер!



Подобни рецепти

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...