11.06.11 г.

Разточително вкусна съботна закуска

Навън не е за разходки мрачно и ветровито е за това ви предлагам една разточителна съботна закуска, която ще ви повдигне  настроението. Предложението ми съдържа крекери намазани със вкусна плънка от крема сирене с мед и ягоди. Защото в този сезон ягодите просто са на мода... :)
Какво ни трябва:
За крекерите:
100гр. бадемово брашно
150гр. смлени орехови ядки
3с.л овесени трици
125гр. масло
50гр. портокалов ликьор
сокът от един средно голям портокал
6 с.л. кафява захар

За намазване:
1 пакет крима сирене
кората от 1 лимон 
4 с.л. мед
и 15 ягоди за  аранжиране и разкош :)


Как да приготвим:
1. Разбъркваме бадемовото брашно, орехите, триците, захарта и маслото (то трябва да бъде със стайна температура) добавяме сока от портокал и ликьора. Трябва да се получи смес малко по рядка от тази за ореховки;
2. Взимаме правоъгълна тава и слагаме хартия за печене разстиламе сместа и заглаждаме с нож. Слагаме да се пече на предварително загрята фурна на 180 градуса за около 20 минути;
3. През това време забърквате в купа крема сиренето с меда и лимоновите корички до получаване на хомогенна смес и го поставяме в хладилника;
4. Изваждаме тавата и още докато е топъл блата го нарязваме на правоъгълници и ги оставяме да изстинат за около половин час;
5. Изчистваме ягодите и ги разполовяваме;
6. Изстиналите крекери намазваме със сместа от крема сирене и мед и аранжираме с ягодите;
  Всяка една от отделните части на тази рецепта е  вкусна сама по себе си така, че може и да ги изядете по отделно, но в комбинация е просто вълшебно.

6.06.11 г.

Табуленце, който не яде:)

От паласките си  няма да се отърве:) Една невероятна близкоизточна заемка се подвизава в днешния ми пост, а именно салата Табуле. Салата, с толкова много мента и магданоз няма как да не освежи понеделника ви, а на всичкото отгоре и някак си ми влиза в диетичната седмица.
Какво ни трябва:
1/2 чаена чаша булгур
2 средно големи домата
1 чушка
2 връзки магданоз
2 връзки мента
1 лайм
сол, зехтин

Как се приготвя:
1. Сварявате за по малко от 5 минути булгура или го накисвате в гореща вода, според предпочитанията си. Аз лично го варя.
2. Нарязвате на кубчета доматите и на ивици чушката;
3. Нарязвате подправките и ги разбърквате в купа купа с булгура и зеленчуците и подправяте със сока от лайм сол и зехтин.
Чудесна е като гарнитура на всякакво месо, но аз мисля да я консумирам самостоятелно.
Добре е да се консумира цялото количество салата непосредствено след приготвянето, защото доста бързо става водниста.

Подобни рецепти

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...