11.03.10 г.

Лек лимонов крем

Снегът навън все повече ме дърпа към  топлата кухня и тъй като все още се стъмва рано ви предлагам един светъл крем за повдигане на настроението с лимонов привкус и лека текстура.
Какво ни трябва:
4 бр. яйца
1/2 л. прясно мляко
2 ч.ч. захар
2 пакета желатин
лимонова есенция
кората от един лимон
Начин на приготвяне:
 В малка купа разтваряме желатина в хладка вода 100мл за около 15-20минути.Отделяме жълтъците от белтъците. В купа поставяме 1чаша захар и млякото слагаме го на котлона докато се разтвори захарта. В съда, в който ще варите крема разбивате добре жълтъците и постепенно прибавяте  затопленото мляко. Сместа оставяте да се вари на слаб огън  за около 10минути като непрестанно разбърквате. Махате крема от котлона и го оставяте да изстине на стайна темепература  като от време на време го разбърквате добавете лимоновата есенция и настърганата ломонова кора. В отделен съд добавяте към белтъците щипка сол и ги разбивате на сняг като непреставате да бъркате добавяте  втората чаша захар постепенно към белтъците. След това към вече поохладения крем  добавяте желатина и разбърквате после добавяте и разбитите белтъци леко разбивате и разсипвате в купички.
 След това се оставят да се охладят в хладиника за една нощ. При желание купичките или формите, в които сте ги сложили могат да се обърнат и да се украсят.

10.03.10 г.

Апетитни пилешки крилца

 Може и да е Март, но навън бушува истинска зима. За това  ви предлагам една домашна вечеря, която би стоплила стомаха и кухните ви. Вечеря  с  по-нестандартни  вкусни крилца и зелена салатка.
Какво ни трябва за 2 порции:
1 малка тарелка охладени пилешки крилца (около 6бр.)
За марината и трябва:
3 с.л. тъмен соев сос
1.с.л. топинг карамел
1 с.л. орехово масло
1 с.л. мед
1с.л. горчица
1 ч.л прясно смлян черен пипер
лимонов и бял пипер на вкус
5 скилидки пресован чесън





Начин на приготвяне:
Слагаме крилцата в купата с маринатата  за 20 мин. след това изсипваме цялото съдържание на купата в торбичка за печене и слагаме във фурната за 25 минути на 250 градуса. След задушаването на крилцата ги вадим от плика за печене и  поставяме в тавичка заедно със соса, в който са били в торбичката. Включваме фурната на грил за 10 минути.













Препоръчвана гарнитура:
За това апетитно ястие препоръчвам като гарнитура свежа зелена салата. И добър апетит

Подобни рецепти

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...