4.05.11 г.

Задушени зеленчуци

Въпреки, че астрономически отдавна е пролет, навън все още е хладно, преобладаващо мрачно и недоспало. За това си мислех, че подходящото  хапване за обяд особено за болнави като мен е нещо хранително полезно и много цветно.  А какво по питателно и цветно от свежите зеленчуци дори и само престоя ми в  магазинчето до нас ме зареди с положителна енергия и аромат поне до късния следобед.  Решението е пресни зеленчуци съвсем леко задушени със зехтин на котлона.
Какво ни трябва:
1 тарелка  (около 200гр) брюкселско зеле
3 средно големи моркова
1 червена чушка
1 зелена чушка
2 глави стар лук (не съм сигурна каба или какъв точно му е сорта, но е лилав продавачката му казва салатен лук)
3 скилидки чесън
2 с.л. зехтин
сол и риган за подправяне












Как се приготвя:
1. Измийте и нарежете на четвъртини отделните глави зеле, на едро морковите, чушките и лука;
2. В тиган или тавичка, която може да покриете с нещо сложете нарязаните зеленчуци  и покрийте с капак за около 5-7 минути;
3. Добавете на едро нарязаните скилидки чесън и зехтина;
4. Сложете подправките;
Аз лично добавих и малко сок от лайм. Приятен апетит;




3.05.11 г.

Брускети за мача.

Тази вечер развлечението ще бъде пред телевизора с дербито между отборите на Реал Мадрид и Барселона. Та това ме подтикна да приготвя този път по различна храна за гледане на мач и реших да придам малко средиземноморски дух на сандвичите :) за това се захванах да приготвя различни видове брускети ( До колкото ми се разпростират познанията Bruschetta е италианско предястия известно още като храна за бедните и в изначалния си вид представлява дебели резени пресен хляб поръсени със зехтин и чесън като може да се сложи и нещо отгоре най-често домати, маслини и някакво сирене. )

Мислех да ги гарнирам и със свежа зелена салата, но не останаха време и сили.

И така налице са 5 вида брускети:


Брускети тоскана:
1/2 пълнозърнеста франзела
смес от стрък пресен чесън и 2 с.л. зехтин и сушена мащерка
1 средно голям и добре узрял домат
2 парченца моцарела
няколко листенца пресен зален босилек





Брускети със сьомга:
1/2 пълнозърнеста франзела
смес от стрък пресен чесън и 2 с.л. зехтин и сушена мащерка
1 парче около 100 гр. филе от пушена сьомга
1 краставица
пресен къдрав магданоз
2 резена лайм






Брускети с песто и белени домати:
1/2 пълнозърнеста франзела
смес от стрък пресен чесън и 2 с.л. зехтин и сушена мащерка
1бурканче готово песто за намазване
1 средно голям добре узрял домат
пресен къдрав магданоз





Брускети с пресни печурки и синьо сирене:
1/2 пълнозърнеста франзела
смес от стрък пресен чесън и 2 с.л. зехтин и сушена мащерка
3-4 пресни печурки
100 гр. синьо сирене
50 гр. капкавал
1 стрък пресен чесън





Брускети с маслинова паста и сирене грюер:
1/2 пълнозърнеста франзела
смес от стрък пресен чесън и 2 с.л. зехтин и сушена мащерка
1 бурканче маслинова паста за намазване
50 гр. сирене нарязано на резенчета
1 стрък пресен чесън
няколко листенца пресен лилав босилек за украса




Здравословен хляб

Напоследък все по често се събуждам в настроение за здравословен начин на живот и залитам по био магазини и храни, които ще ме направят по здрава, красива няма повече накъде :)).  Дълго време избягвах хляба или си купувах пълнозърнест хляб и така постепенно стигнах до идеята да сътворя собствено производство хляб без брашно. Останах много доволна от получилото се хлебче и сега го представям в миниатюрния си готварски свят.
Какво ни трябва:
1/2 кубче прясна мая
2 с.л. пълнозърнесто брашно
12 с.л фини овесени ядки
7-9 с.л. пшеничен зародиш
2 с.л. ленено семе
3 с.л сусам
3 с.л. коноп
5 с.л сурови слънчогледови семки
щипка сол (аз лично използвах розова хималайска сол заради гореспоменатата мания)
вода за размесване на тестото










Как се приготвя:
1.В отделен съд сложете 1 лъжица от брашното и размийте  маята с малко вода оставете да престои около 15 минути;
2. В купа за месене смесете всички сухи съставки и оформете кладенче в средата, в което да поставите маята и вода за получаване на тесто;
3. Намаслете тавичка за хляб и сложете тестото в нея;
4. Оставете да престои 10 минути;
5. Печете в силна фурна на около 200 градуса за около 25 минути
Хлабя е чудесен както топъл, така и студен :)






Подобни рецепти

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...