3.05.11 г.

Здравословен хляб

Напоследък все по често се събуждам в настроение за здравословен начин на живот и залитам по био магазини и храни, които ще ме направят по здрава, красива няма повече накъде :)).  Дълго време избягвах хляба или си купувах пълнозърнест хляб и така постепенно стигнах до идеята да сътворя собствено производство хляб без брашно. Останах много доволна от получилото се хлебче и сега го представям в миниатюрния си готварски свят.
Какво ни трябва:
1/2 кубче прясна мая
2 с.л. пълнозърнесто брашно
12 с.л фини овесени ядки
7-9 с.л. пшеничен зародиш
2 с.л. ленено семе
3 с.л сусам
3 с.л. коноп
5 с.л сурови слънчогледови семки
щипка сол (аз лично използвах розова хималайска сол заради гореспоменатата мания)
вода за размесване на тестото










Как се приготвя:
1.В отделен съд сложете 1 лъжица от брашното и размийте  маята с малко вода оставете да престои около 15 минути;
2. В купа за месене смесете всички сухи съставки и оформете кладенче в средата, в което да поставите маята и вода за получаване на тесто;
3. Намаслете тавичка за хляб и сложете тестото в нея;
4. Оставете да престои 10 минути;
5. Печете в силна фурна на около 200 градуса за около 25 минути
Хлабя е чудесен както топъл, така и студен :)






Няма коментари:

Публикуване на коментар

Подобни рецепти

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...