11.11.15 г.

Енергийни бомбички

През дългите почивни дни на моя болничен дойдоха доста гости. А старите хора по този повод са казали: "гостите са богатството в една къща и трябва да ги нагостиш добре!".Та за това тези дни запретнах ръкави и реших да направя няколко типа сладки, които ще споделя с вас.
Пред вид, че имам доста постещи приятели реших да направя едни здравословни бонбони, които галено наричам енергийни бомбички. Бомбичките са подходящи както за постещи и вегетарианци, така и за обикновени лакомници.:)

Какво ни трябва:
за около 30 бомбички
 20 бр.  обезкостени фурми (аз предпочитам ирански в кутия, защото са по месести и  сладки)
 50гр. годжи бери
 50гр. сурови лешници (предварително накиснати за 8 часа)
 10 бр. сурови бадеми (предварително накиснати за 8 часа)
 50 гр. натурален шоколад 
 5-6 бр. какаови зърна
 настърганата кора от половин портокал
за украса:
20 гр белено конопено семе
20 гр. кокосови стърготини
20 гр. сурово какао
20 гр. сусам



Как се приготвя:
1. Слагате всички съставки (без тези за украса) в блендер и разбивате с пулсация, докато се получи еднородна смес;
2. оформяте с лъжица или с ръце малки топчета и овалвате в украсата по избор;
3. Поставяте ги във опаковка за бонбони и си хапвате от тях без угризение, защото не съдържат вредни съставка, а са все така дяволски вкусно изкушение, каквито са и конвенционалните бонбони;


10.11.15 г.

Богато Минестроне с киноа

Каквото и да си говорим вече е сезонът е на супите. а на италиански Minestra е супа. За това днес ще отдадем дължимото на тяхната страхотна, гъста, зеленчукова супа, в която аз съм заместила пастата с Киноа. Тъй като Минестронето е силно популярна супа, която се прави от сезонни зеленчуци,
има и страшно много варианти за приготвянето й. Днес ще ви дам един мой вариант, който заменям пастата с Киноа, за да я направя още по здравословна.

Какво ни трябва:
 за 6 порции
2-3 бр. големи картофи
1бр. малка глава целина
1бр червен лук
2-4бр скилидки чесън
3- 4 бр морков
1бр. пъщърнак
1бр. тиквичка
1бр. червена чушка
1 бр. зелена чушка
2 бр. праз лук
150 гр. тиква цигулка
150 гр. предварително сварен червен фасул ( може и от консерва)
200 гр. спанак
1 бр. консерва грах (250 гр)
60 гр. киноа (смес)
2-3 добре узрели домати ( аз ползвах 10 чери доматчета)
50 гр, суроватъчно масло
сол и мащерка на вкус

Как се приготвя:
1. Сложете 2 литра зеленчуков бульон (може и вода) и сложете скилидките чесън. Изчакайте да заври;
2. Добавете на ситно нарязано всички зеленчуци без консервирания грах, бобът и спанакът и доматите, оставете на слаб огън;
3. След около 20 минути добавете спанакът и киноата заедно със сол на вкус;
4. След оше 10 минути добавете консервираните зеленчуци и доматите;
5. Подправете с мащерка и маслото;



Подобни рецепти

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...