28.09.15 г.

Шоколад, малини и рикота заплетени в торта

Обожавам есента, защото е цветна и пълна с различни плодове и зеленчуци, меко време и аромат на зимнина. Но още повече я обичам, защото ние момичетата си позволяваме да похапваме малко по-калорично скрити в по-топли и плътни дрехи :) Иначе казано нека сезонът на тортите започне сега :)
Ходих на пазар, една от традиционните ми спирки е магазин Сирене и вино за приятели и видях, че имаха от страхотния шоколад Гайо за готвене, вече бях купила малини, а в този магазин предлагат страхотна Рикота от мандра Добрев. Време е за торта ;)

Какво ни трябва:
за блата:
200 гр, черен шоколад (80% какао)
2 с.л. сурово какао
1 чаена чаша брашно от лимец
150 гр. суроватъно масло
200гр, тъмно кафява захар мусковадо
3 пресни яйца
100 мл малиново вино

за крема:
200 гр. маскарпоне
200 гр, рикота
4 с.л. мед
кората от един портокал

за сиропа:
150 мл малиново вино
сокът от един портокал
1 с.л. кленов сироп

за украса пресни малини и ментови листенца

Как се приготвя:
1.  Разтопете шоколада на водна баня заедно с маслото;
2.  Разбийте яйцата заедно със захарта и виното добавете постепенно брашното и какаото;
3. Смесете  яйчната смес и шоколада постепенно като внимавате;
4. Сложете  сместа във форма за торта 22 см диаметър и запечете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 30 минути;
5. Пригответе крема като смесите сирената и добавите портокаловите кори и медът;
6. Направете сироп от един портокал 150 мл малиново вино след като течността изври на половина добавете 1 супена лъжица кленов сироп;
7. Оформете  тортата и аранжирайте с малини и мента;




Подобни рецепти

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...