26.05.11 г.

Мухамара

Една чудесна разядка, която за пръв път опитах приготвена от  моя приятел от Ливан, Муди. Не съм сигурна, че е точно с ливански произход за това ще я нарека близкоизточна разядка.  Доста наподобява като консистенция на хумуса, друга арабска разядка, но съставките и вкуса и са коренно различни. Екзотичното на тази рецепта е сока от нар, който е широко разпространен в  арабската кухня.
 В днешната рецепта аз сложих печени чушки от буркан и стана леко по-кисела за това си мисля, че е добре да се приготвя с прясно изпечени чушки.

Какво ни трябва:

6 бр. печени, обелени чушки
100 гр. орехи
4 с.л. трохи
1стрък пресен чесън (може да се замени с няколко скилидки стар)
½ ч.л. канела
½ ч.л. кимион на прах
2 с.л. зехтин 
1 с.л концентриран сок от нар
сок от 1/2 лайм

Как се приготвя:
1. Нарязваме на едро чушките и чесъна;
2. Смиламе ядките и ги поставяме при чушките и чесъна и подправките и пасираме всички съставки;
3. Подправяме със зехтин и лимон на вкус.

Става чудесно предястие с арабски питки. Или като гарнитура на всякакви кебапи и фалафели.








Няма коментари:

Публикуване на коментар

Подобни рецепти

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...