9.02.15 г.

Зимен чийзкейк

Може би твърде рано се бях настроила за пролет и тази февруарска седмица ми започна твърде снежно, ветровито и мразовито.
Ето защо докато обикалях  по понеделнишките си задачи през цялото време мислех за яркооранжевия цвят на тиквата и насищащия и вкус, както и за аромата на печена тква и канела. Хапваше ми се някакъв по тежък десерт и за това спретнах ето този
ЗИМЕН ЧИЙЗКЕЙК:


КАКВО НИ ТРЯБВА:
За блата:
250 гр. смлени орехови ядки
7-8 бр. натрошени овесени бисквити
1 супена лъжица био меласа
1,5 супена лъжица суроватъчно масло
5 сушени на слънце кайсии

За крема:
150 гр. рикота
150 гр. маскарпоне 
2 супени лъжици мед
1 яйце
кората от един лимон

За горния слой крем:
1/2 тиква
2 супени лъжици био меласа
1 чаена лъжица канела
щипка настъргани ондийско орехче
лъжица кленов сироп
щипка джинджифил на прах

 За украса:
смлени орехи и пекан



Ароматен тиквен чийзкейк

КАК ДА ПРИГОТВИМ:
1. В купа смесвате орехите, натрошените бискити, маслото (то трябва да бъде размекнато със стайна температура) и меласата
2. В намаслена тавичка се разнасят до образуването на блат с дебелина около 1 сантиметър;
3.  Върху разточения подредете кайсиите
4. Почистете тиквата, намажете я добре с меласата и я запечете във фирната за около половин час
5. Размесват се добре сирената с яйцето, меда и кората от лимона и се разстилат върху бисквитената плънка;
6. Ястието се запича за около 20 минути на  200 градуса;
7. През това време в кухненски робот пюрирайте тиквата заедно с подправките за овкусяване;
8. Нанесете тиквения слой върху заечения и охладен чуйзкейк;
9. Украсете с орехи и ядки пекан за разкош;

Ароматът, който се носеше беше неустоим, а и вкуса си заслужаваше поетите калории ;).  Силно хедонистично десертче благодарение на страхотната Мануела!


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Подобни рецепти

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...