10.02.15 г.

Солен тарт с лук и гъби

В студените  зимни вторници всеки има нужда от малко цвят за настроение, зимата обаче не е много лесен за намиране. 
 Възстановявайки се от операция прекарвам повече време в къщи и потърсих ведрите цветове в моя хладилник. Там се оказа, че имам чери домати и вкусно сирено от Добрев, супер ароматно суроватъчно масло, а отстрани стоеше кутията с брашно от лимец.
След кратък размисъл върху наличното реших, че днес е ден за солен и питателен тарт. Ето и резултата.

Какво ни трябва:
За тестото:
240 гр. краве масло (аз ползвах суроватъчно, както вече отбелязах. Имах такова налично, а и е много по-ароматно)
1 чаена чаша брашно от лимец
1 яйце (моите са от най-симпатичната баба на света ;))
щипка сол и суха мащерка

За пълнежа:
200 гр. гъби печурки
2 средно големи глави стар лук
100 гр. овче сирене
10 бр. зелени маслини без костилка
8 бр. чери домати
2-3 стръка прясна мащерка

Как се приготвя:
1. Маслото трябва да е на стайна температура, замесвате го с пресятото брашно и  яйцето до не много твърда консистенция, завивате във фолио и оставяте за окло 20 минути в хладилника;
2. Докато  стегне тестото почиствате и нарязвате гъбите и лука, след което задушавате на тиган с малко масло, добавяте мащерката;
3. В тавичка за тарт разстилате тестото на тънък слой, около 1 сантиметър;
4. Върху блата изсипвате гъбите и лука, натрошавате сиренето и добавяте нарязаните маслини и доматки
5. Запичате за около 20 минути на 180 градуса.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Подобни рецепти

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...