19.05.11 г.

Сладкиш Агнес

Днес съм решила да представя един много любим от детството ми сладкиш. Изпитвам носталгично удоволствие само при името му и наскоро помолих майка ми за рецептата. Честно казано първия ми опит не беше много сполучлив, но втория в който внесох малко лично творчество се получи добре снимките са от него, но не успях да го снимам в завършен вид, защото изчезна супер бързо :)

Какво ни трябва:
250 гр. фино смлени орехи
200 гр. масло
100 гр. бадемово брашно
15 с.л. пудра захар
настъргана кора от лимон от 1/4 лимон
4 яйца


Как се приготвя:
1. Разделяте белтъците от жълтъците и в медна купа разбивате белтъците на пяна;
2. Към разбитите белтъци добавяте с постепенно разбъркване бадемовото брашно ореховите ядки и 6 с.л. пудра захар, както и кората от лимон;
3. В добре омазнена тавичка или в тавичка, върху която сте сложили хартия за печене изсипвате готовата смес и запичате в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 20 мин;
4. Разбийте жълтъците с останалата част от захарта до побеляване (в първия си опит за приготвяне на Агнес се издъних точно тук. Сложих по-малко захар и консистенцията не беше достатъчно плътна така, че дори и да ви се струва много по рецепта захарта сложете я )
5. След като изстине ореховата смес намазвате с жълтъците и оставяте да престои поне 12 часа за да засъхне
След толкова баене после го нарязвате и му се нахвърляте изгладнели и премалели от невероятния аромат и чакането:)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Подобни рецепти

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...