12.06.15 г.

Гръцка мусака

Безспорно е, че гърците като нация имат един куп недостатъци, но кухнята им не е един от тях.  Лекотата, с която  създават прости до съвършенство ястията гарнирана с една елегантност, което достига до небцето ме грабна от първата хапка. За това и с идването на лятото и мисълта ми за море, неизбежно се появи и спомена за тяхната вкусна мусака. По принцип мусаката не ми е от любимите ястия, за ужас на всички мъже, но тази сготвих с кеф и ядох с удоволствие.
Преди да споделя с вас рецептата, която аз ползвах искам да направя едно уточнение, гръцката мусака, както между впрочем и другите мусаки има много варианти в най-обшия случай се използват патладжани, тиквички или картофи като зеленчуци предварително запържени и с подредени на пластове с телешка кайма и всичко се полива с плътния сос бешамел. Аз избрах само патладжани, защото смятам, че колкото по изчистено е едно ястие, толкова по-наситен и съвършен вкус има. Освен това не запържих патладжаните ами ги запекох, първо защото е по-здравословно и по-важно, защото коремът ми не понася пържено.

Какво ни трябва:
5-6 бр. пресни патладжани (в зависимост от големината на тавата ви)
500 гр. смляно телешко месо (не харесвам готова кайма поради сто милиона причини)
2бр. добре узрели червени домати
6 суп. л. доматено пюре
1 глава стар лук
3 скилидки чесън
1 бр. печена червена чушка
100 мл сухо бяло вино
100 мл зехтин
200 гр. чедър
Подрпавки:
10 бр. прясно смлени зърна черен пипер,
10 бр.кориандър,
2-3 главчки карамфил,
1/2 настъргана пръчка канела,
1 чаена л.  захар
сол на вкус
2-3 стръка пресен босилек и магданоз

За соса бешамел:
70 гр. масло (колкото по-качествено е маслото, толкова по-вкусен и ароматен става соса)
2 суп. л. царевично брашно
500 мл. прясно мляко
3 суп. л. зехтин
подправки: сол, бял пипер и индийско орехче

Как да приготвим:
1. Измийте патладжани нарежете ги на филии с дебелина около 1/2 см и ги оставете за около час в подсолена студена вода;
2. Изцедете ги и подсушете филиите патладжан, наредете ги в тава, намажете ги с малко зехтин и ги посолете, запечете ги на грил за около 10 минути от всяка страна;
3. Смелете и смесете добре подправките;
4. Нарежете чушката и доматите на ситни кубчета
5. Нарежете на ситно лука и чесъна, задушете го с малко зехтин и вода, добавете каймата, подправките, чушката и доматите,добавете и виното;
6. Оставете сместа да поври около
7. 20 минути на умерено силен огън:
8. На едро ренде настържете сиренето:
9.. Нарежете на ситно босилека и магданоза;
 време е да приготвим соса Бешамел
1. Сложете зехтина и маслото в дълбок тиган да се сгорещят;
2. Добавете брашното и разбъркайте
3. На тънка струя и при непрекъснато бъркане добавете млякото. Важно е млякото да е хладко;
4. След като отнемете от котлона добавете подправките;

Сега да подредим отделните компоненти в мусака :)
Намажете с малко зехтин тавата, която сте избрали за запичане на мусаката. На дъното и подредете 1/2 от  патладжаните, поръсете ги с 1/3 от сиренето, след това изсипете месно-доматената смес, поръсете я с пресните билки и сложете втората третина с чедър. Сложете горния пласт с патладжани и залейте с бешамела. Сложете последния остатък от сиренето.
Запечете на 200 градуса за около 25 минути.
 Чудесна е с охладено бяло вино или чаша узо.









Няма коментари:

Публикуване на коментар

Подобни рецепти

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...