1 кг телешки шол
200 мл. малинов сироп (моя си го набавих от една прекрасна дама на фермерския базар на Римската стена)
1 с. л. лют червен пипер
2 с. л. шарен пипер на зърна
1 с. л. сол (ползвам хималайска)
3 с. л горчица
200 мл. вино Марсала
2-3 бр. дафинов лист
4-5 бр. карамфилчета
50 гр. масло
За соса:
Използваме соса, в който е мариновано
телешкото
телешкото
200 мл вино Марсала
сок от 1/2 портокал
20 гр. сушена арония
5 см. настърган пресен джинджифил
Как да приготвим:
1. Измийте добре месото, намажете го с горчицата, покрийте съда с домакинско форило и оставете да престои поне за 2 часа в хладилника
2. В хаванче натрошете шарения пипер и карамфила, добавете към тях солата;
3. В отделен съд смесете сиропа от малини и виното;
4. Извадете от хладилника месото, оваляйте го в натрошените сухи подправки;
5. В тиган сложете маслото и след като се разтопи, запечатайте месото като го оставите за около 30 секунди от всяка страна в тигана с нагорещеното масло, деглазирайте тигана с малко вино, което прибавете към останалия сос;
6. В тавичка сложете места от вино и малинов сироп, добавете дафиновите листа, лютия червен пипер, сложете месото, завийте с алуминиево фолио и сложете да се пече във фурна на 130 градуса за около 3 часа;
7. Оставете поне за 1 час преди да го нарежете и поднесете за консумация;
За соса:
1. В малка касерола към останалия от печенето сос, добавете сока от портокал, сушената арония настъргания джинджифил и останалото вино и сложете на бавен огън, докато сместта се редуцира на половина;
2. Прецедете през цедка;
Няма коментари:
Публикуване на коментар