Наскоро открих чудесна месарница, което в центъра на София, в района за ул. Иван Асен, където живея, според мен е рядкост. Попаднах на нея случайно, разхождайки се към парка на Гео Милев. Намира се много близо до пазара на Ситняково в една съвсем малка уличка успоредна на Шипченски проход. Имаха страхотно и свежо месо и аз не устоях реших да взема мляно телешко месо. По пътя към вкъщи реших, че ми се хапва нещо мексикански привкус.
Повечето мексикански рецепти са времеемки, а са с доста пържени съставки за това реших да експериментирам. Имах царевично брашно, а от пазара взех чудесни розови домати и няколко люти чушлета, авокадо и пресен кориандър. Категорично реших че няма да правя тортия в класическия и вид, но пък трябваше да сложа в нещо местната плънка за това ми хрумна да направя царевично маслено тесто и да оформя нещо като руло с плънка. И да гарнирам отгоре с класическо гуакамоле. Ето и какво се получи и на вкус си заслужаваше.
Какво ни трябва:
за плънката:
300 гр. телешко месо смляно
100 гр. ситно нарязан пушен бекон
1 глава стар лук
2-3 скилидки чесън
1 ситно нарязана люта чушка
1 домат обелен и нарязан на ситно
150 гр, чедър
1/4 прясно настъргано индийско орехче,
на вкус сол, шарен пипер, пушен червен пипер, няколко счукани зърна кориандър и карамфил
за тестото:
2 чаени чаши пресято царевично брашно
1, 1/2 чаша брашно от лимец
4 суп. лъжици свинска мас
2 чаши хладка вода
1 ч.л захар
1/2 бакпулвер
150 гр настърган чедър
гукамоле за гарниране
Как да приготвим:
1. Замесете меко тесто и оставете за около половин час в хладилника;
2. Задушете в малко зехтин ситно нарязания лук и чесъна, добавете месото и бъркайте за около 3-4 минути
3. Добавете подправките и домата и чушката
4. Разточете тестото във форма на правоъгълник с дебелина около 1.5 см.;
5. В правоъгълна тава сложете кухненска хартия и сложете тестото и нарежете на ивици около 3 см в двата края тестото;
6. Сложете плънката в средата на тестото и настържете отгоре сиренето, завийте с краищата на тестото, за да се получи нещо като плитка;
7. Сложете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 20 минути;
Гарнирайте всеки резен с прясно приготвено гуакамоле и изстудена бира.