От понеделник ми остана половин тиква, а и днес ми се хапваше нещо по-леко, но същевременно и добре засищащо и топло, именно поради това идеята за тиквена супа дойде напълно естествено.
Какво ни трябва:
1/2 тиква
щипка сушени зеленчуци за супа (моят микс е от морков, червена и зелена чушка, лук, чесън и пъщърнак)
щипка лют червен пипер
щипка сол
3 супени лъжици зехтин
щипка канела
2 глави стар лук
3 бр. морков
2 глави чесън
1/2 литър зеленчуков бульон
За подправяне: индийско орехче, канела, кимион, сурови, белени, тиквени семки
Как да приготвим:
1. Почистете тиквата и я поръсете със сол, лют пипер, сушените зеленчуци и малко зехтин;
2. Срежете долната част на главите чесън и ги поръсете с малко зехтин;
3. Направете същото и с лука;
4. Почистете и нарежете на едро морковите и ги поръсете с мъничко канела и зехтин;
5. Сложете всичко в една тава с мноого малко вода на дъното.1/2 кафеена чаша и сложете да се запече на 200 градуса за около 30 минути;
6. Затоплете си бульона, ако не е прясно приготвен ( не препоръчвам готовите купчета бульон поради 100 милиона причини, както се казваше в една реклама ;))
7. В тенджерка сложете морковите, отстранете люспите на чесъна и лука (консистенцията им трябва да е кремообразна), отсранете кората на тиквата и я добавете към останалите зеленчуци;
8. Доливайте бавно от бульона и пасирайте;
9. Като получите желаната консистенция подобна на крем подправете;
Да ви е топло и сито на душата :)
Няма коментари:
Публикуване на коментар