Ето защо докато обикалях по понеделнишките си задачи през цялото време мислех за яркооранжевия цвят на тиквата и насищащия и вкус, както и за аромата на печена тква и канела. Хапваше ми се някакъв по тежък десерт и за това спретнах ето този
ЗИМЕН ЧИЙЗКЕЙК:
За блата:
250 гр. смлени орехови ядки
7-8 бр. натрошени овесени бисквити
1 супена лъжица био меласа
1,5 супена лъжица суроватъчно масло
5 сушени на слънце кайсии
За крема:
150 гр. рикота
150 гр. маскарпоне
2 супени лъжици мед
1 яйце
кората от един лимон
За горния слой крем:
1/2 тиква
2 супени лъжици био меласа
1 чаена лъжица канела
щипка настъргани ондийско орехче
лъжица кленов сироп
щипка джинджифил на прах
За украса:
смлени орехи и пекан
Ароматен тиквен чийзкейк |
КАК ДА ПРИГОТВИМ:
1. В купа смесвате орехите, натрошените бискити, маслото (то трябва да бъде размекнато със стайна температура) и меласата2. В намаслена тавичка се разнасят до образуването на блат с дебелина около 1 сантиметър;
3. Върху разточения подредете кайсиите
4. Почистете тиквата, намажете я добре с меласата и я запечете във фирната за около половин час
5. Размесват се добре сирената с яйцето, меда и кората от лимона и се разстилат върху бисквитената плънка;
6. Ястието се запича за около 20 минути на 200 градуса;
7. През това време в кухненски робот пюрирайте тиквата заедно с подправките за овкусяване;
5. Размесват се добре сирената с яйцето, меда и кората от лимона и се разстилат върху бисквитената плънка;
6. Ястието се запича за около 20 минути на 200 градуса;
7. През това време в кухненски робот пюрирайте тиквата заедно с подправките за овкусяване;
8. Нанесете тиквения слой върху заечения и охладен чуйзкейк;
9. Украсете с орехи и ядки пекан за разкош;
Ароматът, който се носеше беше неустоим, а и вкуса си заслужаваше поетите калории ;). Силно хедонистично десертче благодарение на страхотната Мануела!
Няма коментари:
Публикуване на коментар