Реших да споделя коледната си балсамова редукция, с която очаровам всичките си гости. Тайната е в малките детайли :). Екзотичните аромати на канела и звезден анасон в нашата държава са асоциирани с зимните уютни празници, а пък балсамовата редукция предава празничност на салатите. Така, че тази редукция ще разнообрази празничната трапеза и ще добави допълнителна асоциация за зима в ястията ви.
Какво ни трябва:
150 мл балсамов оцет
2 с.л. мед
2-3 бр. какаови зърна
20 мл. свеж портокалов сок
пръчка канела
една звездичка анасон
кора от портокал
Как да приготвим:
1. В съд подходящ за целта сложете оцетът, какаовите зърна, пръчката канела и анасоновата звездичка;
2. Оставете сместа на слаб котлон като след около 5 минути махнете пръчката канела, защото тя има много силен аромат и ще превземе цялата редукция;
3. След още 3-4 минути добавете портокаловия сок и лъжиците мед;
4. Цялостно редукцията е готова след около 20 минути. Ще я познаете ако след охлаждането капката се задържа на върха на лъжицата;
Може да я използвате за декорация на чинии с червени меса, десерти с кисели плодове или зелено листни салати;
Няма коментари:
Публикуване на коментар