1.12.15 г.

Зимна бяла крем супа с пъщърнак и целина

Студеното време предразполага за крем супи, които сгряват тялото и душата, а кореноплодните като целината и пащърнакът сега са в сезона си. Неочаквания елемент в тази плътна крем супа обаче са вишновката и суровата ябълка и богато поръсена с ядки, аз обичам да я сервирам с печен чесън.

Какво ни трябва:
за 4 порции
1бр. средно голяма глава целина
2-3 бр. пащърнак ( в зависимост от големината им)
2 бр. картофи
3-4 скилидки чесън
2 бр. кисела ябълки
80 мл вишновка
1бр. лук
хималайска сол
60 гр. сметаново масло
50 гр. сурови белени тиквени семки
50 гр. белен суров шамфъстък
и няколко стръкчета мащерка за разкош

Как да приготвим:
1. В тенджера сипете 1,5 литра вода докато заври;
2. Почистете и нарежете на едро зеленчуците и ги сложете във врящата вода, добавете сол на вкус. Оставете зеленчуците да омекнат;
3.  Сложете в тавичка ядките и ги запечете в предварително загрята фурна за 3-4 минути;
4. Към зеленчуците добавете обелената и нарязана на едри парчета ябълка, вишновката и маслото. Пасирайте до получаване на хомогенна, кремообразна смес;
5. Гарнирайте със запечените, топли ядки и стръкче мащерка;

Прекрасно допълнение към този пищен на зимни аромати разкош е запечена глава чесън.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Подобни рецепти

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...