Е кайсиите ги фламбирах с коняк, но пък и малкото количество алкохол е позволен за поводи като този ;)
Какво ни трябва:
за блата;
100 гр. едро смлени сурови кайсиеви ядки
10 пълнозърнести овесени бисквити ( става и с обикновени маслени бисквити)
50 гр. сирови бадеми
20 бр. фурми
1 с.л. суроватъчно масло
за крема:
250 гр. Маскарпоне
2 с.л печелен мед
кората от един лимон
за украсата:
6-7 бр кайсии
2 с.л лъжици Арманяк
10 бр, боровинки
филирайте няколко сурови бадема
няколко листа маточина
Как се приготвя:
1. В кухненски робот на степен пулсация смелете бисквите, почистените от костилките фурми и ядките;
2. Добавете размекнатото на стайна температура масло и оформете блат;
3. В купа разбъркайте маскарпонето и меда, настържете на ситно кората от лимона в сместа и намажете блата с крема. Слоят крем трябва да е с дебелина около 2 см,;
4. Измийте и почистете кайсиите от костилките им, наредете ги в тавичка и залейте всяка от тях с малко от Арманяка. По желание ги фламбирайте с готварска горелка;
5. След като се охладят кайсиите, ги подредете върху тортата и декорирайте с боровинки листенца маточина и филираните бадеми;
Няма коментари:
Публикуване на коментар