Както и друг път съм споменавала обожавам комбинацията на сладко и солено, а днешното ми предложение вдъхновено от мароканската кухня е точно такова.
Кус кус е характерен много в кухнята на държавите в северна Африка и в общия случай се приготвя от твърда пшеница. Има изключително широко приложение използва се както за приготвянето на основни ястия и салата, така и за десерти. Аз лично харесвам много варианта му с пилешко месо, мед и сушени сини сливи. Леко пикантно, страшно ароматно и с толкова плътни вкусове, че бих вечеряла с него поне веднъж в седмицата.
Какво ни трябва:
200 гр. кус кус (мароканска паста )
1/2 л пилешки бульон ( аз винаги използвам домашно приготвен)
2 бр скилидки чесън
1 литър доматен сос
200 гр. пилешко месо (аз използвах месото от обезкостен бут)
18-20 бр сушени сливи без костилка
1 бр глава от стар лук
2 с.л пчелен мед
2-3 с.л зехтин за готвене
сол, канела, индийско орехче, кимион
Как да приготвим:
1. Накиснете сушените сини сливи във 1/2 литър хладка вода за около 1 час;
2. Нарежете на ситно лукът и месото;
3. В дълбок тиган задушете месото и лукът, добавете сливите заедно с половината от течността за накисване и оставете да се задушава за около минута две;
4. Прибавете доматеното пюре, пчелния мед и подправките, оставете на бавен огън като разбърквате от време на време за около 10 минути;
5. В тенджерка сложете да заври пилешкия бульон заедно със скилидките чесън, махнете го от котлона и сложете да се накисне в него пастата кус кус;
6. Сервирайте в дълбока чиния, като първо оформите канапе от кус кус, а после добавите от сладкото пиле със сушени сливи;
Няма коментари:
Публикуване на коментар