Може да се съхранява и за няколко дни и е идеален за пикника ви край река, или за обяд със свежа зелена салата и домашен сладолед от боровинки.
Комбинацията наистина е експлозия от вкусове и си заслужава да го опитате.
Какво ни трябва:
100 мл прясна животинска сметана
60 гр. сушени черни боровинки
60 мл коняк (за предпочитане арманяк)
4 скилидки чесън
1 глава стар лук
шарен пипер, кимион и сол на вкус
За желирания пласт
1 бр. портокал
150 мл прясно изцеден портокалов сок
1 пакет желатин
Как се приготвя:
1. Накиснете боровинките в коняка за около 3-4 часа или от предната вечер;
2. Почистете дробчетата от ципите им и ги сложете да се варят в 1 литър вода за около 20 минути;
3.В голяма купа, нарежете чесъна, лука и добавете сварените дробчета и подправките, маслото и сметаната и пасирайте, докато получите кремообразна смес;
4. Разтворете в хладка вода пакетчето желатин, докато набъбне. След това се разтваря на водна баня на слаб котлон при непрекъснато бъркане докато се получи прозрачен сироп. Аз лично за целта използвам микроволнова фурна за няколко секунди, вместо водна баня. Трябва да имате предвид, че ако желатинът заври, той губи желиращите свойства. След това желатинът се прибавя към сместа, която искате да се желира. Сместа, в случая е сокът от портокал;
5. Към сместа с дробчетата, добавете боровинките с коняка и разбъркайте добре слъжица, сложете готовия пастет в тава и запучете за около 10 минути в предварително загряна фурна;
6. След като се охлади наредете резени портокал и залейте с леко желираната портокалова смес, оставете за около 3-4 часа в хладилника;
Няма коментари:
Публикуване на коментар